photo-1576766125535-b04e15fd0273

Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind weigeren

Publicatie:
27 februari 2020

Kinderdagverblijven moeten kinderen kunnen weigeren die niet zijn gevaccineerd, heeft de Tweede Kamer besloten. Ouders die hun kinderen laten vaccineren, moeten de zekerheid krijgen dat op het kinderdagverblijf ook de andere kinderen zijn ingeënt. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dit mogelijk maken en is akkoord gegaan met een D66-wetsvoorstel. VVD en SP willen desnoods verder gaan. Zij vinden de situatie al zo ernstig, dat vaccinatie eigenlijk verplicht moet worden in alle kinderdagverblijven.

‘Geen prik, geen opvang’, moet volgens VVD-Kamerlid Sophie Hermans de regel worden zodra de vaccinatiegraad daalt naar ‘code rood’. SP en VVD kondigen aan desnoods zelf met een wetsvoorstel te komen. De SP wil niet dat crèches zelf beslissen of ze eisen stellen. ‘Veiligheid moet gelden voor alle kinderen’, zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Het kabinet doet onderzoek naar die mogelijkheid, vooral naar de juridische haken en ogen, maar wil nog geen concrete plannen klaarleggen.

Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, is niet blij met de D66-wet: ‘Er werd al geweigerd. Het is een maatschappelijk probleem, dat moet niet in de kinderopvang worden opgelost.’ Jellesma vindt het geen goed plan, omdat ouders die hun kind niet willen laten vaccineren nu geconcentreerd worden in kinderopvangorganisaties waar níét wordt geweigerd. En daarmee neemt de kans op besmetting toe. Ook biedt de wet schijnveiligheid: ‘Hele jonge kinderen bij wie het risico het grootst is, gaan maar heel weinig naar de opvang.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding