lezen

8 kijk- en luistertips voor de toezichthouder in de kerstvakantie

Publicatie:
23 december 2021 - 8:00 uur

De kerstvakantie staat voor de deur. Na weken vol online vergaderingen en overleggen is het tijd om rust te pakken, op te laden en eens te gaan zitten voor een goed boek, een leerzame podcast of een inzichtelijke documentaire. Wij hebben 8 tips kijk- en luistertips over het onderwijs en de kinderopvang voor u op een rijtje gezet.

Kijktips

1. Klassen
Wie kent deze aangrijpende documentaire nog niet? In deze docuserie, over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs, volgen documentairemakers Sarah Sylbing en Esther Gould achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang. Gelukkig zijn er de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder. Maar is dat genoeg?

Kijk ‘Klassen’ via Omroep Human op NPO Start.

2. Karim pakt zijn kans
Karim Amghar, u wellicht bekend als dagvoorzitter van het VTOI-NVTK jaarcongres 2021, is programmamaker en docent op een MBO school in Rotterdam. In deze docuserie onderzoekt hij hoe het gesteld is met de kansen van leerlingen met veel potentie maar weinig middelen. Hij spreekt daarvoor met diverse beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, onderwijzers, docenten, ouders en de leerlingen zelf.

Kijk ‘Karim pakt zijn kans’ op NPO Start.

3. 100 dagen voor de klas
Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Hoe zal het hen vergaan? Kijk dit portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten.

Kijk ‘100 dagen voor de klas’op NPO Start.

4. Onmisbaar mbo
“Ik heb maar mbo gedaan” is een uitspraak die docent en onderzoeker Karim Amghar maar al te vaak hoort. Alhoewel het mbo de motor van de Nederlandse economie is, lijkt het mbo met een imagoprobleem te kampen. In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt Amghar hoe studenten, docenten en onderwijsexperts het mbo ervaren. Wat vinden ze van het imago van het mbo?

Kijk ‘Onmisbaar mbo’.

Luistertips

5. BK podcast
Branchevereniging Kinderopvang (BK) heeft een eigen podcast, waarin BK-voorzitter Felix Rottenberg en BK-directeur Emmeline Bijlsma regelmatig van gedachten wisselen met experts, politici, onderzoekers, belangenbehartigers en wetenschappers binnen en buiten de kinderopvang. In een klein half uur worden leden van BK evenals professionals buiten de KO geïnformeerd over nieuwe en laatste ontwikkelingen.

Luister de ‘BK podcast’.

6. Leren verbeteren
In de podcasts van 'Leren verbeteren' wordt elke aflevering een onderwerp op het gebied van onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs besproken. Van zwakke scholen tot inspectietoezicht en van didactisch handelen tot toetsing. Voor íedereen in het voortgezet onderwijs die mede verantwoordelijk is voor onderwijskwaliteit.

Luister naar ‘Leren verbeteren’.

7. Onderwijs leiden met hart en ziel
In deze podcast gaat onderwijsadviseur Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Doel van de podcast is om leidinggevenden en leraren in PO, VO en MBO in korte tijd enkele kerninzichten mee te geven op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling.

Luister naar ‘Onderwijs leiden met hart en ziel’.

8. Inspectie van het onderwijs podcast
Wat gaat er goed? Wat kan er beter? En wat móet er beter? Misschien is dat wel de kortste samenvatting van de manier waarop de inspectie toezicht op het onderwijs houdt. Leerlingen, studenten en ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat het onderwijs op een school goed is. In deze podcast gaan inspectiemedewerkers in gesprek met leraren, schoolleiders en bestuurders over actuele thema’s zoals basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap). Samen verkennen ze een thema vanuit het perspectief van de onderwijspraktijk, het toezicht en het beleid of de wetenschap.

Luister naar ‘Inspectie van het onderwijs’.

9. BONUSTIP- Interculturele Pedagogiek
De podcastserie 'Interculturele Pedagogiek' is ontwikkeld door Judi Mesman voor het vak Interculturele aspecten van opvoeding, onderwijs en hulpverlening binnen de Opleiding Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Zij interviewt in deze serie professionals werkzaam in het brede jeugdveld. Met als centrale vraag: Wat moeten alle afgestudeerde pedagogen weten over interculturele aspecten van werken met kinderen en gezinnen? De podcast biedt inspiratie voor een gesprek met de bestuurder over kwaliteit van onderwijs en kinderopvang.

Luister naar ‘Interculturele Pedagogiek’ .

10. EXTRA BONUSTIP - Lunchcolleges VTOI-NVTK
In 2021 zond de VTOI-NVTK bijna maandelijks een lunchcollege uit over actuele thema's voor het onderwijs en de kinderopvang. Van onderwijskwaliteit tot digitalisering; diverse thema's passeerden de revue. Heeft u één of meerdere lunchcolleges gemist? Wij hebben alle lunchcolleges van 2021 voor u op een rijtje gezet. Kijk ze terug wanneer het u uitkomt!

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding