siora-photography-hgfy1mzy-y0-unsplash

Kamer stemt voor afschaffen bindend studieadvies

Publicatie:
29 oktober 2020

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het bindend studieadvies (bsa) na het eerste studiejaar op hbo en universiteit afgeschaft. Een meerderheid steunt het voorstel van GroenLinks om het bindend advies, waardoor studenten mogelijk moeten stoppen met hun studie, te vervangen door een niet-bindend advies. Minister Van Engelshoven wil ook graag hierover met de onderwijsinstellingen in gesprek.

Zelf vindt minister Van Engelshoven al langer dat de druk op studenten te hoog is geworden door het bindend studieadvies. Twee jaar geleden wilde ze de studiepuntennorm verlagen, maar regeringspartijen VVD en CDA zagen daar niets in. De minister trok haar voorstel daarop in. Nu is er wel een meerderheid voor het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

Volgens Westerveld doet het bsa afbreuk aan de eigen verantwoordelijkheid van de student om te bepalen of het zin heeft om door te gaan met een bepaalde studie. Daarnaast zou het studenten belemmeren om te kiezen voor bestuursactiviteiten of vrijwilligerswerk, uit angst om te weinig studiepunten te halen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding