tobias-tullius-4dky7d3lkkm-unsplash

Islamitische weekendscholen krijgen controle

Publicatie:
24 november 2022

Afgelopen jaren zijn er signalen geweest over ‘lesinstituten’ in het informeel onderwijs, die de democratische rechtsstaat en onze gelijkwaardige samenleving verwerpen. Dit is gevaarlijk voor kinderen en straalt ook af op informele lesinstituten die wél een positieve bijdrage leveren, vindt onderwijsminister Wiersma. Hij wil daarom zorgen dat er meer zicht is op deze scholing en optreden bij ernstige incidenten. Daarnaast stelt de minister voor dat een verklaring omtrent gedrag (VOG) ook verplicht wordt voor mensen die werken binnen het informeel onderwijs.

We moeten zuinig zijn op onze democratische rechtsstaat, vindt Wiersma. Op school leren kinderen hier alles over. Over hoe we met elkaar omgaan en dat je mag zijn wie je bent. Dat is van groot belang, want als leerling of leraar moet je je altijd vrij en veilig voelen. Maar het informeel onderwijs kent uitwassen, waar kinderen het tegenovergestelde leren. Geen leerling mag leren dat discriminatie, onverdraagzaamheid en isolationisme acceptabel is.

Niet alleen islamitische informele scholen staan bij Wiersma in de belangstelling. Hij ziet het breder. ‘Het gaat ook om antisemitisme en holocaustontkenning en om het diskwalificeren van wetenschap en complottheorieën. Ook hier in de buurt zijn er mensen die spreken van totalitaire dictatuur, dat we worden geregeerd door reptielen. Dat radicale gedachtegoed moet niet in hoofden van kinderen worden geplant.’

Daarom kondigt het kabinet maatregelen aan, zoals signaalgestuurd toezicht. De inspectie onderzoekt signalen en kan, indien nodig, direct ingrijpen waar het mis gaat. Daarvoor moet eerst wel een goede juridische definitie van informeel-, anti-integratief-, antidemocratisch- en antirechtstatelijk onderwijs in de wet worden verankerd. De uitwerking hiervan en het wetsvoorstel worden begin volgend jaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding