jeswin-thomas-tjujeaniozs-unsplash

Heropening middelbare scholen: blijdschap en huiver

Publicatie:
03 juni 2021

De middelbare scholen mogen sinds maandag 31 mei weer volledig open, meldt onderwijsminister Arie Slob na een extra overleg met het kabinet en deskundigen op het Catshuis. Vanaf 31 mei was het nog niet meteen verplicht om scholen weer te openen, maar vanaf maandag 7 juni moeten alle scholen in Nederland wél volledig open zijn voor alle leerlingen.

Dit betekent dat de middelbare-schoolleerlingen dan nog minimaal zes weken volledig naar school kunnen voor de zomervakantie. Het kabinet vindt opengaan en het loslaten van de 1,5 meter tussen leerlingen verantwoord, ‘mits leerlingen en personeel zich twee keer per week zelf testen op corona’. Met de versoepeling zitten we weer in de situatie tussen het begin van dit schooljaar en half december 2020.

Volgens Slob is het openen van de scholen niet vrijblijvend. Als scholen volgende week maandag niet hun deuren openen, gaat de onderwijsinspectie met hen in gesprek. ‘Dat de scholen op 7 juni weer open moeten, is een kabinetsbesluit dat door een meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund’, zegt de minister. Maar veel scholen willen nog niet open, om uiteenlopende redenen.

De minister wil voor weigerachtige scholen geen harde maatregelen aankondigen. ‘We houden scholen niet aan het onmogelijke. Er is altijd maatwerk mogelijk als scholen niet open kunnen doordat er veel docenten ziek zijn of als er docenten zijn die kwetsbare familieleden hebben die nog niet gevaccineerd zijn.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding