mche-lee-pc91jm1dlwa-unsplash

Gedeeltelijke heropening mbo en voortgezet onderwijs

Publicatie:
25 februari 2021

Middelbare scholen en mbo-instellingen openen vanaf maandag 1 maart weer hun deuren. Leerlingen en studenten gaan minimaal één dag in de week fysiek naar school. Dat maakte het kabinet bekend tijdens de persconferentie van 23 februari. Het kabinet nam het besluit omdat het fysiek onderwijs van wezenlijk belang vindt voor het welzijn en de leerprestaties van jongeren. De uitzonderingen voor examenleerlingen, leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen op het vmbo die praktijklessen volgen, blijven van kracht.

Leerlingen en studenten op middelbare scholen en het mbo moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden en een mondkapje dragen als zij door de school lopen, meldt het kabinet. Wanneer iemand positief is getest op corona moet diegene in quarantaine en voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Als scholen niet genoeg ruimte hebben voor de vereiste afstand, kunnen zij kiezen om les te geven in alternatieve ruimtes. Meerdere kerkorganisaties, theaters en bioscoopzalen hebben al laten weten hun ruimtes beschikbaar te willen stellen aan scholen.

Een uitzondering op de anderhalvemeter-maatregel wordt gemaakt voor het vso. De 1,5 meter is ook de norm in het vso, maar in de praktijk lang niet altijd haalbaar. Hier kan daarom van afgeweken worden, bijvoorbeeld bij praktijklessen of onderwijsondersteunende zorg. In het vso is dan ook de richtlijn om ‘zoveel als mogelijk’ afstand te houden.

Onderwijspersoneel en leerlingen moeten persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken, bij het bewegen door de school en de route van de school naar de fietsenstalling of het leerlingvervoer. Aanvullend mogen onderwijspersoneel en leerlingen ook op andere momenten persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding