emma-dau-n_4ity1kmde-unsplash

Frankrijk en Duitsland tegen gebruik Microsoft 365 en gratis Google op scholen

Publicatie:
12 januari 2023

Het gebruik van Microsoft 365 in Duitsland is in strijd met de Europese AVG-richtlijnen en zou daarom niet op scholen moeten worden gebruikt, vindt de Duitse privacy-waakhond DSK. En de Franse overheid adviseert scholen om géén gebruik te maken van (gratis) online diensten van Google en Microsoft.

Vanwege deze standpunten hebben SURF, APS IT-diensten, SLB-diensten en SIVON een onderzoek laten instellen naar de Duitse en Franse bevindingen. Met als conclusie dat er ‘geen reden is om te twijfelen aan de rechtmatigheid van het gebruik van Microsoft 365 en gratis Google door Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen’.

‘In 2019 hebben SURF, APS IT-diensten en SLBdiensten reeds afspraken gemaakt met Microsoft over het gebruik van Microsoft 365 binnen de rijksoverheid en het Nederlandse onderwijs en onderzoek, waarin aanvullende privacy afspraken zijn meegenomen. Veel van de bevindingen die door DSK in het rapport zijn genoemd, werden in eerder uitgevoerde DPIA’s (Data Protection Impact Assessment) reeds geïdentificeerd en vervolgens gemitigeerd in aanvullende afspraken’, schrijft Sivon.

Ook de Franse inschatting geldt niet voor de Nederlandse situatie. In Frankrijk mag de opslag van gevoelige gegevens niet onderworpen zijn aan regels van niet-EU landen. Daarom adviseert de Franse overheid om géén gebruik te maken van (gratis) online diensten van Google en Microsoft. Deze Franse regels zijn echter niet van toepassing in Nederland, schrijft Sivon.

‘Anders dan de AVG zijn er geen specifieke voorwaarden dat gegevens van onderwijsinstellingen alleen in Nederland of in de Europese Unie mogen worden opgeslagen. De ontwikkelingen in Frankrijk geven daarom op dit moment geen reden om te twijfelen aan de rechtmatigheid van het gebruik van Google-diensten door Nederlandse onderwijsinstellingen.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding