cytonn-photography-n95vmlxqm2i-unsplash

FNV: deadline voor aanpak werkdruk en personeelstekort kinderopvang

Publicatie:
09 maart 2023

Er ligt een nieuwe cao voor de 117.000 medewerkers in de kinderopvang met een loonsverhoging van gemiddeld 11,86 procent. Ruim 80 procent van de leden van de FNV, werkzaam in de kinderopvang, stemde voor. Nu eist FNV dat er voor 1 juli 2023 een plan ligt voor het verlagen van de werkdruk, het verbeteren van de werk-privébalans en het structureel oplossen van de personeelstekorten. Ook die afspraken zijn gemaakt in de nieuwe cao.

Volgens de vakbond staat de continuïteit en kwaliteit van de kinderopvang flink onder druk. In het derde kwartaal van 2022 stonden er 6600 vacatures open (cijfers CBS). In een jaar tijd zijn er vier keer zoveel vacatures ontstaan. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Alleen meer loon gaat dat tij niet keren. Er moeten afspraken komen over meer zeggenschap over roosters, verlaging van de werkdruk en verschillende soorten verlof zoals eerder kunnen stoppen met werken. Ook moet de jaarurensystematiek op de schop.’

Als er geen goede afspraken worden gemaakt, voorziet Dorenbos meer problemen. De afgelopen tijd moesten al groepen hun deuren sluiten vanwege de personeelstekorten. Volgens haar leiden snelle oplossingen vanuit de overheid om meer medewerkers aan te trekken niet automatisch tot werkdrukverlaging. Meer onervaren medewerkers verhoogt juist de werkdruk bij de ervaren medewerkers.

Dorenbos: ‘Medewerkers willen zelf meer invloed op hun werktijden. En ook moet de werk-privébalans beter. Door het grote personeelstekort worden verlofaanvragen niet goedgekeurd. Dit zorgt voor overbelasting van medewerkers, waardoor de kans op het maken van fouten groter is.’

De vakbond wil ook de jaarurensystematiek goed onder de loep nemen. Daarbij gaat het om het verrekenen van min- en plusuren. Volgens Dorenbos kunnen werkgevers werknemers flexibeler inzetten door te werken met een jaarurensystematiek, maar gaat dit ten koste van het privéleven van de werknemer, bijvoorbeeld als het gaat om opvang van eigen kinderen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding