photo-1554224155-6726b3ff858f

Fiscus pijnigt toeslagouders opnieuw

Publicatie:
28 mei 2020

De Belastingdienst heeft duizenden ouders die betrokken zijn bij de toeslagenaffaire een brief gestuurd, waarin staat dat ze niet tot de groep behoren waarbij de fiscus dusdanig grote fouten heeft gemaakt dat ze in aanmerking komen voor compensatie en een schadevergoeding. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst gaat het om ongeveer 8000 mensen. Die brief komt voor de betrokken ouders als een donderslag bij heldere hemel.

Ouders zijn boos en teleurgesteld, en voelen zich opnieuw misleid. Ze gingen er vanuit dat hun zaak vergelijkbaar is met de zogeheten CAF 11-zaken, die een commissie onder leiding van oud-minister Donner heeft onderzocht. Die concludeerde dat de Belastingdienst in deze zaken zich ‘institutioneel vooringenomen’ heeft opgesteld. Ouders werden ten onrechte van fraude beschuldigd en moesten soms tienduizenden euro’s terugbetalen. Velen kwamen daardoor in financiële problemen.

Maar het gaat ‘helaas nog lang duren voordat alle ouders die betrokken zijn bij de toeslagenaffaire hun geld terugkrijgen of gecompenseerd zijn voor hun schade’, zegt staatssecretaris Van Huffelen tijdens het debat in de Tweede Kamer op woensdag 27 mei over de toeslagaffaire. ‘Ik zie liever vandaag dan morgen resultaat, maar er is tijd nodig om vijftien jaar beleid te corrigeren’, zegt Van Huffelen. Ze verwacht dat het zeker tot volgend jaar duurt voordat er voor veel ouders duidelijkheid is. ‘Ook zorgvuldigheid is relevant.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding