clayton-cardinalli-hikhzqktmdo-unsplash

Faculteit VU: geen cum laude meer voor masters

Publicatie:
05 mei 2022 - 8:00 uur

De Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft vanaf volgend jaar geen cum laude meer aan masterstudenten. De VU heeft het besluit genomen na uitgebreide raadpleging van studenten en docenten. De cum laude legt te veel nadruk op presteren in plaats van leren, is de conclusie.

De VU verwacht dat de verandering ertoe leidt dat studenten betere en meer toekomstbestendige artsen worden. Een student/arts is geen eenling meer die wil excelleren, maar iemand die in teamverband wil leren en samenwerken. Afschaffing kan ook voor andere opleidingen en universiteiten een goede optie zijn om de prestatiedruk die studenten ervaren te verlichten, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg.

Voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg noemt het besluit ‘een radicale stap, maar wel een goede’. Zij heeft geen signalen ontvangen dat er ook over afschaffing wordt gesproken op andere universiteiten, maar ziet het wel als een mogelijke oplossing.

De Roos verwijst naar de cijfers uit een gezamenlijk onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland, dat eind vorig jaar uitkwam. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de studenten onder meer door prestatiedruk kampt met psychische klachten. ‘De problemen zijn groot. Als je iets wil doen om de druk op studenten te verlagen, is dit een goede optie.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding