tamanna-rumee-vatsr-ghlog-unsplash

Extra beloning voor leraar achterstandsschool

Publicatie:
16 september 2021 - 8:00 uur

Leraren, schoolleiders en ander personeel op scholen met veel achterstanden krijgen de komende twee schooljaren meer salaris. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt. Met de regeling wil het kabinet eraan bijdragen dat scholen die door de coronaperiode de meeste uitdagingen ervaren, goed toegerust zijn om hun leerlingen te helpen. Het onderwijspersoneel van deze scholen kan minimaal 5 procent en gemiddeld 8 procent van hun loon erbij krijgen.

Het geld voor deze toelage komt uit het Nationaal Programma Onderwijs, dat bedoeld is om de achterstanden van leerlingen weg te werken die ze als gevolg van corona hebben opgelopen. Vooral kinderen en jongeren die toch al minder kansen hadden, hebben er last van gehad dat ze niet naar school konden.

Het gaat om scholen die te maken hebben met veel uitdagende leerlingen en een extra groot risico op achterstanden, zo’n 15 procent van alle schoolvestigingen (ruim 1300 vestigingen). De vestigingen die er recht op hebben worden hier zo snel mogelijk over geïnformeerd. Het bedrag kan per vestiging verschillen, omdat dat mede afhankelijk is van het aantal leerlingen op de school. Het deel van het onderwijspersoneel dat in de medezeggenschapsraad zit, moet instemmen met de toelage. De bedragen zullen per schaal en trede verschillen, maar gemiddeld zien ze er bruto als volgt uit:

  • Leraar op een basisschool: gemiddeld € 350 per maand extra.
  • Onderwijsassistent op een basisschool: gemiddeld € 260 per maand extra.
  • Schoolleider op een basisschool: gemiddeld € 490 per maand extra.
  • Leraar op een middelbare school: gemiddeld € 430 per maand extra.
  • Onderwijsassistent op een middelbare school: gemiddeld € 310 per maand extra.
  • Schoolleider op een middelbare school: gemiddeld € 600 per maand extra.
Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding