gautam-arora-78ae6n7rnvi-unsplash

Eerste resultaten proeftuin verhogen deeltijdfactor kinderopvang

Publicatie:
09 maart 2023

Het merendeel van de medewerkers in de kinderopvang werkt in deeltijd. In de praktijk geeft bijna de helft van de medewerkers in kinderdagverblijven aan (misschien) meer te willen werken. Voor de bso is dat zelfs nog meer. Dat is een kans voor het verhogen van de deeltijdfactor. Zo blijkt uit de eerste resultaten van de proeftuin die Kinderopvang werkt! is gestart met Kind & Co Ludens en stichting Het Potentieel Pakken (HPP).

Afgaand op de eerste resultaten van de proeftuin bij Kind & Co Ludens blijkt dat een aanzienlijk deel van de medewerkers daar best meer zou willen werken. Bijna de helft van de medewerkers die meedeed aan het onderzoek heeft een arbeidscontract voor minder dan 25 uur per week, bijna identiek aan het landelijke gemiddelde. Bijna de helft daarvan (48 procent) geeft aan (misschien) meer te willen werken. En bij de bso-medewerkers bij Kind & Co Ludens is dat 66 procent.

Tegelijkertijd formuleren deze medewerkers een aantal voorwaarden waaraan dan moet worden voldaan. Voor medewerkers in kinderdagverblijven is het belangrijk dat voor de uren die ze extra werken flexibele werktijden gelden: ze willen wat later kunnen beginnen, of wat eerder stoppen bijvoorbeeld. Daarnaast moet het meer werken iets opleveren, dus voldoende financieel aantrekkelijk zijn. En de medewerker moet vrij zijn het aantal uren weer te veranderen als het meer werken niet bevalt.

Medewerkers in de bso willen invloed hebben op hoe hun rooster eruit ziet als ze meer gaan werken. Ze willen de extra uren ook kunnen besteden aan niet-groepsgebonden werkzaamheden en noemen eveneens als voorwaarde dat meer werken voldoende financieel aantrekkelijk moet zijn.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding