photo-1564993719576-7b00be6317cd

Criminele leerlingen: scholenkoepel slaat alarm

Publicatie:
27 februari 2020

Een doorgeladen vuurwapen in school, opgeblazen gevels en leerlingen met cocaïne op zak. Voorbeelden van ernstige incidenten die binnen één scholenkoepel plaatsvinden. Het wordt steeds erger en daarom willen de scholen dat de beerput opengaat. ‘Als we dit in de doofpot blijven stoppen en niet agenderen, zal er uiteindelijk geen oplossing komen’, zegt bestuurder Mariëtte van Leeuwen van scholenkoepel iHUB tegen RTL Nieuws.

Onder de koepel vallen 30 scholen met speciaal onderwijs in de Randstad, met zo’n 3000 leerlingen. Het gaat om een aantal basisscholen en middelbare scholen in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Van Leeuwen somt de problemen op: ‘Dan hebben we het over steekincidenten, een doorgeladen pistool dat we aantreffen in de school, “gangs” voor de deur omdat er een prijs op het hoofd van een leerling van ons staat en bijvoorbeeld drugsbezit.’

Het afgelopen jaar telde iHUB meer dan 3500 incidenten. Het gaat van schoppen en slaan tot wapenbezit en drugshandel. Juist die laatste groep, de zware incidenten, is de afgelopen drie maanden flink toegenomen, zegt Van Leeuwen: ‘We zien nu in drie maanden wat we eerder in drie jaar zagen.’ Dat komt onder andere door ophitsing op sociale media, zoals snapchat. En door drillmuziek, een muziekstroom afkomstig uit Chicago. Jongeren tussen de veertien en achttien jaar groeperen zich tot “gangs” en dagen andere gangs uit.

Aangifte doet de scholenkoepel meestal niet. Ook niet bij ernstige incidenten, zoals toen een leerling een doorgeladen vuurwapen trok in de school. De school wil kwetsbare leerlingen beschermen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept scholen op wel altijd aangifte te doen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding