thought-catalog-uwkcgub75-e-unsplash

Coronavirus grijpt vooral op middelbare scholen om zich heen

Publicatie:
17 september 2020

Op minstens 173 scholen zijn na de zomervakantie coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Scholenmeldpunt, dat besmettingen in de klas registreert. Met name in Amsterdam en omgeving neemt het aantal snel toe. Vooral middelbare scholen, zoals de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen, worden getroffen door het coronavirus. Deze school, die maandag weer opengaat, was drie dagen dicht vanwege coronabesmettingen. Bij het Canisius College in Nijmegen bleken ook meerdere leerlingen besmet, maar daar gingen de lessen gewoon door.

In Amsterdam hebben maar liefst vijftien scholen te maken met corona. Het nabijgelegen Hoofddorp is met zes scholen hard getroffen. In Amstelveen gaat het om twee scholen. Ook op scholen in Badhoevedorp, Krommenie en Zaandam zijn er coronabesmettingen geconstateerd. In totaal gaat het in de regio Amsterdam om ruim dertig scholen.

Volgens het Scholenmeldpunt gaat het bij driekwart van de meldingen om middelbare scholen. Daar lijkt het virus sneller op te laaien dan op de basisscholen. ‘De scholen hebben de plicht om een coronageval bij de lokale GGD te melden. Maar omdat die cijfers niet openbaar zijn, is het gissen hoeveel scholen exact met het virus te maken hebben’, zegt een woordvoerder van het meldingsplatform. ‘We hebben waarschijnlijk het topje van de ijsberg in beeld.’

Andere gemeenten waar scholen zijn getroffen door het virus zijn Groningen, Heerlen en Zoetermeer (allen vijf). Ook De Bilt is met vier scholen hard geraakt. Daar heeft een op de vijf scholen met het virus te maken gehad. ‘Het wordt voor ons steeds duidelijker dat er op scholen wel degelijk coronarisico’s zijn. We krijgen ook meer signalen dat ouders hun kinderen uit voorzorg thuishouden’, aldus de woordvoerder.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding