daniel-jerico-ljktzvgnkhk-unsplash

Corona: open brief voortgezet onderwijs

Publicatie:
29 oktober 2020

Het kabinet heeft op dinsdag 27 oktober duidelijk gemaakt dat de situatie rond Covid-19 nog verre van geruststellend is. Daar vloeit uit voort dat de omstandigheden waarin het werk in onze scholen momenteel moet worden gedaan, voorlopig nog veeleisend blijven. Samen met de onderwijsbonden en scholierenorganisatie LAKS schreef de VO-raad een open brief voor iedereen die in het voortgezet onderwijs leert of werkt.

‘Laten we elkaar blijven aanmoedigen alles te doen wat nodig is voor de veiligheid en het welzijn van jullie allemaal’, zo stelt de open brief. ‘Tot het onmogelijke is niemand gehouden, dat is op een aantal scholen gebleken. Sommige scholen zijn al tijdelijk gesloten (geweest), maar laten we met elkaar er alles aan doen de scholen zolang als verantwoord is open te houden – in het belang van de leerlingen en iedereen die op een school werkt.’

Toch is niet iedereen het eens met het openhouden van de scholen. Alle scholen zouden per direct twee weken moeten sluiten. Daarvoor pleit het Red Team, een onafhankelijke groep wetenschappers die met corona-adviezen komt. Volgens de experts lopen de besmettingen onder middelbare scholieren dusdanig snel op dat sluiting de enige remedie is om de trend te stoppen.

Uit een analyse van het Red Team blijkt dat ruim een tiende van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar die getest zijn het virus onder de leden te hebben. Volgens de WHO is het zicht op het virus bij deze groep helemaal weg. En omdat kinderen vaak helemaal niet worden getest, is het moeilijk te zeggen hoe groot het probleem echt is. Het Red Team pleit daarom voor fors meer extra testen onder tieners.

‘Als je het sociaal contact tussen mensen wilt beperken om de virusdruk te verminderen, is het logisch om de komende tijd zoveel mogelijk onderwijs op afstand te geven’, zegt Bert Slagter, wiskundige en lid van het Red Team. ‘Op scholen zitten veel mensen in gesloten ruimtes dicht op elkaar. Op basis van wat we nu weten over het virus, is het logisch om te vermoeden dat mensen daar besmet kunnen raken.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding