fusion-medical-animation-rnr8d3fnuny-unsplash

Corona-aanpak kabinet: ‘Kinderopvang en scholen altijd open houden’

Publicatie:
16 juni 2022

Bij nieuwe corona-uitbraken zou niet meer de hele samenleving via lockdowns op slot moeten. Virusuitbraken moeten daarom in alle maatschappelijke sectoren op een passende wijze onder controle worden gehouden. Sectoren zoals onderwijs en kinderopvang moeten daarvoor zelf plannen uitwerken en invoeren. Alleen bij supergevaarlijke nieuwe virusvarianten kiest het kabinet in een nieuwe corona-aanpak nog voor verplichte maatregelen zoals maatschappelijke lockdowns.

Het uitgangspunt van het kabinet is het sluiten van scholen of kinderopvang te allen tijde voorkomen, vanwege de impact op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. ‘Onderwijs ligt bij het treffen van eventuele maatregelen helemaal onderop de stapel. Er zal slechts sprake zijn van een (gedeeltelijke) sluiting als er een virus(variant) komt, waarbij scholieren, studenten en personeel in de scholen en onderwijsinstellingen direct gevaar lopen’, schrijft het kabinet.

Iedereen moet bijdragen aan het openhouden van de samenleving, is de nieuwe beleidslijn. Bijvoorbeeld door je te houden aan basisadviezen zoals handen wassen, thuis blijven bij klachten en een zelftest te doen, te ventileren en de geadviseerde vaccinaties te halen. Ondernemers en instellingen hebben de afgelopen twee jaar zelf ook veel ervaring opgedaan en weten welke preventieve maatregelen en interventies het beste in de praktijk werken. De komende maanden blijft het kabinet in gesprek met de sectoren om gemeenschappelijk de plannen verder vorm te geven. Er worden maatregelenladders per sector gemaakt, oplopend van minder ingrijpende naar zwaardere maatregelen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding