matthias-heyde-abgyl-ue5xo-unsplash

CO2-uitstoot mbo-scholen fors gedaald

Publicatie:
15 september 2022

Mbo-scholen zijn ‘op koers’ met de verduurzaming van hun gebouwen. Dat blijkt uit energiecijfers uit de eerste ‘duurzaam onderwijs gebouw monitor’ van de MBO Raad. De scholen hebben hun CO2-uitstoot in 2021 met 10 procent gereduceerd ten opzichte van 2019. Dit cijfer daalde van circa 30 kg CO2 per vierkante meter in 2019 naar circa 27 kg in 2021.

Het mbo moet in uiterlijk 2050 de gebouwgebonden CO2-uitstoot met 95 procent hebben teruggebracht. Dit door het reduceren van het gebruik van fossiele energiebronnen en door het terugdringen van het energieverbruik. De verduurzaming van gebouwen is naast de afspraken uit het klimaatakkoord ook een belangrijk aandachtsgebied van de zogenoemde sustainable development goals (sdg’s) van de Verenigde Naties. Zij stelden zeventien doelen op om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

Mbo-scholen verduurzamen op verschillende manieren. Zo heeft een kwart van de gebouwen in de sector zonnepanelen. Dat werpt zijn vruchten af: in de sector is inmiddels 7 miljoen Kwh elektriciteit opgewekt. Ook heeft bijna 15 procent van de schoolgebouwen een WKO-opslag, waarbij energie in de grond wordt opgeslagen om te gebruiken om te koelen in de zomer en te verwarmen in de winter.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding