maksym-kaharlytskyi-q9y3lruuxmg-unsplash

Brancheorganisatie Kinderopvang maakt bezwaar tegen bewaarplicht

Publicatie:
11 november 2021 - 8:00 uur

Het ministerie van SZW heeft een voorstel gestuurd naar brancheorganisaties in de kinderopvang voor een bewaarplicht van één jaar van gegevens, zoals die vermeld zijn in de Wet Kinderopvang. Het gaat dan vooral om de bewaarplicht van de VOG-gegevens van medewerkers. Het ministerie wil deze bewaarplicht al per 1 januari 2022 laten ingaan. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) heeft bezwaar aangetekend tegen het voorstel.

De BK vindt de voorgestelde regeling niet AVG-proof en bovendien verhoogt het de administratieve lasten voor kinderopvangorganisaties aanzienlijk. Volgens SZW zal het voorstel voor kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus ‘die hun administratie op orde hebben’ niet leiden tot extra administratieve lasten. De BK heeft daar echter zijn twijfels bij.

In een eerdere fase van het SZW-voorstel werden ook het bewaren van roosters van medewerkers en de kind-aanwezigheidslijsten genoemd. Ook hier heeft BK kritisch op gereageerd en SZW erop gewezen dat het bewaren van deze overzichten (die dan gecorrigeerd moeten zijn voor de werkelijke aanwezigheid op de betreffende dag) leiden tot een zware extra administratieve last. Dit idee heeft SZW inmiddels ingetrokken.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding