herbert-griffioen-2

Ambitieuze onderwijsbestuurders verenigen zich

Publicatie:
29 juni 2020

Ambitieuze onderwijsbestuurders verenigen zich

VvOB: ‘Goed onderwijs vereist goede bestuurders’

Goed onderwijs vereist inspirerende leraren, adequate huisvesting, een professioneel team, goede schoolleiders en krachtige onderwijsbestuurders. Bestuurders zijn ambitieus om het onderwijs in Nederland blijvend te verbeteren en willen daartoe hun vak verder professionaliseren. De nieuwe Vereniging van Onderwijsbestuurders (VvOB) ondersteunt hierbij. “Goed onderwijs vereist goede bestuurders. Kwaliteit van bestuur staat bij ons bovenaan”, aldus VvOB-voorzitter Herbert Griffioen.

“Veel bestuurders hebben professionaliteit hoog in het vaandel staan en willen zich blijven ontwikkelen, net zoals leerkrachten en docenten dat doen”, zegt Griffioen, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van de Almeerse Scholen Groep (ASG), met 39 basisscholen en 8 scholen voor voortgezet onderwijs een van de grotere scholengroepen van het land. De VvOB ondersteunt bestuurders bij hun professionalisering, onder andere door een systeem voor accreditatie op te zetten. Daarmee kunnen bestuurders hun eigen kwaliteit laten toetsen en zich professioneel blijven ontwikkelen. “Dat is nodig. Besturen in het publieke domein is een complex beroep. Er komt veel bij kijken, mede doordat de samenleving in een hoog tempo verandert”, aldus Griffioen.

Fusie

De VvOB zet zich in voor bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs en is ontstaan uit twee kleinere voorgangers, de Bestuurdersvereniging PO (BvPO) en de Onderwijs Bestuurders Vereniging (OBV). De VvOB heeft momenteel zo’n 400 leden. “We zijn gefuseerd omdat het niet langer nodig was aparte verenigingen te hebben voor primair en voortgezet onderwijs”, vertelt Willem de Vos, bestuurslid van de VvOB en rector-bestuurder van het Christelijk Lyceum Veenendaal. “Beide groepen bestuurders hebben immers dezelfde maatschappelijke opdracht. Mensen die het mooie vak van bestuurder uitvoeren stappen geregeld over van primair naar voortgezet onderwijs en andersom, of werken voor beide sectoren. Waarom apart doen wat je samen beter kunt?”

Werkgever

De VvOB zet zich in voor de bestuurder als werkgever. Naast professionalisering zijn belangenbehartiging en het vaststellen van goede arbeidsvoorwaarden belangrijke doelen van de vereniging. Hiertoe is de VvOB gesprekspartner van de VTOI-NVTK, de vereniging van toezichthouders in het onderwijs en de kinderopvang. “Onderwijsbestuurders hebben een eigen vakorganisatie nodig. Aangezien zij de rol van werkgever hebben, kunnen zij niet vertegenwoordigd worden door dezelfde organisatie als werknemers”, aldus Griffioen. Op termijn wil de VvOB zich ook richten op bestuurders die werken voor de maatschappelijke kinderopvang en voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Bron: persbericht juni 2020 Vereniging voor Onderwijsbestuurders (VvOB)

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding