ben-white-emzxdosijj4-unsplash

Alarm over achterstandskinderen in wijk Leidschendam

Publicatie:
25 november 2021 - 8:00 uur

In de Leidschendamse wijk Prinsenhof zijn er grote zorgen over kinderen. De directrice van basisschool de Springplank slaat alarm, samen met haar collega’s van de kinderopvang en het consultatiebureau. ‘Kinderen starten hier met school met een luier om en zonder de taal te spreken. Ook lopen kinderen lopen motorisch achter. Ze kunnen nog geen potlood vasthouden als ze met school starten, dat hebben ze nooit geleerd of gedaan.’

Ook het zelf aankleden en simpele motorische oefeningen zijn te lastig. Schooldirecteur Sharon Schouwenaar vindt dat er actie moet komen. Meteen. Reden voor haar zorg is de toename van het aantal zorgkinderen. In de Springplank zijn ook kinderopvang en een consultatiebureau gevestigd. ‘Zij hebben dezelfde zorgen’, zegt Schouwenaar. Zij wil graag een loket van de gemeente in het kindcentrum, waar ouders en kinderen met problemen kunnen aankloppen. Naast de achterstand in motoriek ziet Schouwenaar ook huiselijk geweld, taalachterstanden en gedragsproblematiek.

De gemeente Leidschendam-Voorburg zegt op de hoogte te zijn van het probleem met zorgkinderen in Prinsenhof. ‘We hebben het plan Sterk voor Noord in de steigers staan’, zegt wethouder Juliette Bouw. ‘Met dit programma gaan we samenwerken met alle partners in de wijk, in een team met verschillende hulpverleners die in het kindcentrum actief zullen zijn. Ook wil de wethouder dat meer kinderen naar de voorschoolse opvang gaan, om mogelijk daar al achterstanden weg te werken.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding