freestocks-qf9jklysug-unsplash

Advies OMT: onderzoek langere kerstvakantie

Publicatie:
26 november 2020

Een verdere versoepeling van de coronamaatregelen is voorlopig niet mogelijk. Daarnaast moet onderzocht worden of de kerstvakantie op alle scholen verlengd kan worden. Dat adviseert het Outbreak Management Team het kabinet. Het OMT is de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronapandemie.

Het OMT wil weten of het verlengen van de kerstvakantie een bijdrage levert aan het verder verlagen van de besmettingen. Het sluiten van scholen is al eerder genoemd als een maatregel om besmettingen verder te verlagen, maar dat beschouwt het kabinet als het laatste redmiddel. Volgens bronnen moet dit advies van het OMT worden gezien als een ‘tussenadvies’. Het kabinet besluit definitief op 8 december, voor die tijd wordt nog een nieuw advies van het OMT verwacht.

Ondertussen zijn op meer dan 780 scholen coronagevallen geconstateerd. Op ongeveer één op de tien scholen gaat het om clusters van meer dan tien coronabesmettingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Scholenmeldpunt, dat coronagevallen in de klas registreert. Vooral scholen in Amsterdam (38), Den Haag (38) en Rotterdam (28) worden hard getroffen door het virus. „We krijgen zoveel meldingen dat het nauwelijks meer bij te houden is. En omdat niet alle coronagevallen op de scholen openbaar worden gemaakt, denken we dat we slechts het topje van de ijsberg in beeld hebben’, zegt een woordvoerder van het platform.

Naar aanleiding van het aangekondigde OMT-onderzoek om scholen eventueel een week langer dicht te houden, laten brancheorganisaties in de kinderopvang (BMK en BK) weten dat ‘de kinderopvang ook daar op zal anticiperen en zal proberen ouders te ondersteunen en kinderen een goede plek te bieden’. De branche wijst echter ook op dat het kabinet rekening dient te houden met:

  • de extra kosten voor ouders
  • met de kwetsbare kinderen die – zoals uit onderzoek blijkt – nóg grotere achterstanden oplopen
  • met het feit dat ook de medewerkers in de kinderopvang toe zijn aan ‘enige rust’ en dat er tevens opvang voor cruciale beroepen moet worden geregeld
Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding