jaarcongres-webshop

Jaarcongres 2021

Datum
02 december 2021 - 12:30
Plaats in agenda
Locatie
Zoom

Meld u aan voor hét jaarcongres van de VTOI-NVTK

Goed toezicht in de praktijk / 2 december 2021


Op donderdag 2 december is het weer zo ver: hét VTOI-NVTK Jaarcongres 2021! Met welke dilemma's krijgt u als toezichthouder te maken? En hoe gaan andere toezichthouders met soortgelijke dilemma's om? Dit jaar geen lange lijst van sprekers en presentaties, maar interessante praktijkvoorbeelden van collega-toezichthouders uit het hele land. Door middel van interactieve werkvormen zullen we ervaringen met elkaar uitwisselen en van elkaar leren!

Bereid u voor op een middag vol interactie, verbinding en kennis- en ervaringsuitwisseling! Volg het congres via een livestream verbinding vanuit uw (thuis)kantoor.

Goed toezicht in de praktijk

Op welke manier geeft u invulling aan goed toezicht? Welke dilemma's komt u tegen in de dagelijkse praktijk en hoe gaat u daarmee om? Kortom, hoe kan intern toezicht bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en kinderopvang en welke rol heeft u als toezichthouder daarin?

Op 2 december staat het jaarcongres van de VTOI-NVTK in het teken van verdieping en praktijkontwikkeling rondom goed toezicht. Goed toezicht vraagt om continue aandacht van u als toezichthouder. Aan de hand van inzichten uit de wetenschap en casuïstiek uit de dagelijkse praktijk zullen we met elkaar het thema verkennen. Samen blijven leren, toetsen en reflecteren op de invulling van dit mooie vak is immers een voorwaarde voor kwaliteit!

Volg het congres via de livestream

Het congres wordt dit jaar via een livestream (vanuit Het Leerhotel in Amersfoort) uitgezonden. Door middel van creatieve en interactieve online werkvormen heeft u alle ruimte om uw kennis en ervaringen met uw medetoezichthouders uit te wisselen.
Schuift u dit jaar ook weer aan?

Direct aanmelden

Aanmelden voor het jaarcongres.

Programma

12.30 - 13.00 uur - Start
Inloop

13.00 - 13.30 uur - Toezicht & de maatschappij
Welkom & opening

13.30 - 16.00 uur - Toezicht & de ontmoeting
Deel 1
13.30 - 13.40 uur - Voeten in de klei
13.40 - 14.30 uur - Praktijk en professie (break-out sessie) met Ageeth Nijboer

Ageeth Nijboer is directeur van Aeres vmbo Heerenveen en Aeres mbo 1-2 Heerenveen en auteur van het boek ‘Krachtig Vakmanschap’. In haar werk houdt ze zich continue bezig met de verbinding tussen onderwijs en werkveld. De ontwikkeling en groei van elk individu, alleen en als team, inspireert haar. De vraag die Ageeth bezig houdt is: waarom lopen veel opleidingen achter op ontwikkelingen in de wereld om ons heen? In verhalen met verschillende belanghebbenden onderzoekt ze nieuwe manieren van denken en doen.
In haar bijdrage gaat ze in op belangrijke eigenschappen die leiden tot krachtig vakmanschap: authenticiteit, verbinding, plezier, ruimte, leiderschap en eigenaarschap. Wat betekent krachtig vakmanschap voor de toezichthouder? Kortom, waar zit het ambt van de toezichthouder?

14.30 - 14.50 uur - Pauze

Deel 2
14.50 - 15.00 uur - Voeten in de klei
15.00 - 15.50 uur - Praktijk en professie (break-out sessie) met Erica Aalsma

Erica Aalsma is oprichter van De Leermeesters, een netwerk van zzp’ers, die samen met onderwijs en bedrijfsleven rijke, hybride leeromgevingen ontwerpen en realiseren. Erica is samenwerkingspartner van het Lectoraat Beroepsonderwijs, Kenniscentrum Leren en Innoveren (Hogeschool Utrecht) en participeert vanuit die hoedanigheid in meerdere onderzoeksprogramma’s als praktijkonderzoeker. Zij is auteur van het boek ‘De omgekeerde leerweg’ (2011).

Om succesvol te kunnen blijven in een steeds flexibelere arbeidsmarkt is een breed palet aan beroepsgerichte kennis, competenties en ervaring nodig. Niemand ontkomt meer aan blijven leren en doorontwikkelen. Een combinatie van werken en leren is daar zeer geschikt voor en werkt motiverend. Het is niet zo dat de maatschappij meer de school ingetrokken moet worden, de school moet veel centraler komen te staan in onze samenleving. Dat vraagt om andere perspectieven en dus om ander toezicht. Hoe kan een toezichthouder daar aan bijdragen?

16.00 - 17.00 uur - Toezicht & de onderwijsrevolutie
Jan Rotmans bepleit en voorziet een revolutie in het onderwijs, die van onderaf plaatsvindt. "Ik pleit voor een heel ander onderwijsding, van onderop. Laat elke school dat zelf uitzoeken en bepalen. Ga dat niet collectief opleggen van bovenaf. Dat hebben we decennia gedaan en dat werkt niet, dat geeft alleen maar meer werkdruk, meer stress, meer bureaucratie. Geef elke school de ruimte en de vrijheid om dat zelf uit te vinden." Wat betekent dit voor intern toezicht?

17.00 - 17.15 uur - Slotwoord

17.15 - 18:00 uur - Afsluiting
Muzikale afsluiting

Key note / Jan Rotmans
Jan Rotmans is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. 

jan-rotmans-1

Dagvoorzitter / Karim Amghar
Karim Amghar is onderwijsontwikkelaar, oprichter van Wijwijs en docent MBO & HBO in Rotterdam en Leiden.

karim-amghar

Praktijk en professie / Ageeth Nijboer
Ageeth Nijboer is directeur van Aeres VMBO en Aeres MBO 1-2 te Heerenveen en auteur van het boek Krachtig Vakmanschap.

ageeth-nijboer

Praktijk en professie / Erica Aalsma
Erica Aalsma is ontwerper van strategische en hybride leerprocessen die de verbinding maken tussen theorie en praktijk bij De Leermeesters en voorzitter RvT van een middelbare school in Zeist. 

erica-aalsma

In 't kort

Datum: donderdag 2 december 2021
Tijd: 12.30 - 18.00 uur
Locatie: online via Zoom
Aanmelden: direct aanmelden
Deelnameprijs leden: €185
Deelnameprijs niet-leden: €250

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding