josh-appel-netpasr-bmq-unsplash-1

PO-Raad: wegvallen vordering OCW kan leiden tot bezuinigingen in het onderwijs

Publicatie:
13 januari 2022 - 8:00 uur

De wet vereenvoudiging van de bekostiging in het primair onderwijs gaat op 1 januari 2023 in. Op dat moment vervalt een jaarlijkse vordering van de schoolorganisaties op OCW. De PO-Raad heeft meerdere malen bij OCW benadrukt dat het wegvallen van deze vordering een fors negatief effect heeft op de vermogenspositie van schoolorganisaties. Dit kan leiden tot bezuinigingen in het onderwijs, doordat scholen het weerstandsvermogen weer op het gewenste niveau moeten brengen.

De PO-Raad heeft het ministerie dringend verzocht om scholen voldoende tijd te geven om deze forse financiële tegenvaller te verwerken. Hier is echter zeer beperkt aan tegemoet gekomen, vindt de PO-Raad. Scholen krijgen nauwelijks tot geen mogelijkheid om deze abrupte en forse negatieve impact op de financiële positie te verwerken. Dit in tegenstelling tot het voortgezet onderwijs, dat in 2005 voldoende tijd kreeg om het wegvallen van deze vordering te verwerken.

Freddy Weima, voorzitter PO-Raad: ‘De PO-Raad ontvangt meerdere signalen van schoolorganisaties die aangeven dat het abrupt wegvallen van de vordering op OCW een dusdanige impact heeft, dat dit waarschijnlijk zal leiden tot bezuinigingen en het terugdraaien van geplande investeringen. OCW heeft volgens ons onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van het wegvallen van de vordering voor schoolorganisaties in het primair onderwijs. We kunnen daarom niet uitsluiten dat er juridische procedures vanuit schoolorganisaties zullen volgen.’

VOS/ABB wijst erop dat in het schooljaar 2022-2023 het primair onderwijs 7 procent van de personele bekostiging misloopt door de vereenvoudiging van de bekostiging. Op Nu.nl en BNR Nieuwsradio legt financieel adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB uit dat het gaat om 500 miljoen euro.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding