scott-graham-oqmzwnd3thu-unsplash

OCW publiceert stappenplan voor terugdringen reserves samenwerkingsverbanden

Publicatie:
12 november 2020

Het ministerie van OCW heeft een stappenplan gepubliceerd voor samenwerkingsverbanden om de financiële reserves uiterlijk in 2024 zichtbaar terug te dringen. Al in het bestuursverslag over 2020 moeten samenwerkingsverbanden ingaan op de hoogte van de reserves vergeleken met de signaleringswaarde. Minister Slob wil dat het afgelopen is met de te hoge reserves.

Met het stappenplan en bijbehorend tijdpad geeft de minister nu de juridische kaders aan. Samenwerkingsverbanden met een vermogen boven de signaleringswaarde van de Onderwijsinspectie zijn verplicht zich hierover te verantwoorden, vanaf verslagjaar 2020. Als het bovenmatig eigen vermogen niet goed onderbouwd is, moet dit worden afgebouwd. De minister gaat dit actief handhaven.

De PO-Raad en de VO-raad onderschrijven dat de reserves ingezet moeten worden voor onderwijs. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat 136 van de 150 samenwerkingsverbanden een mogelijk te hoge reserve hebben omdat deze uitkomt boven de signaleringswaarde. Alle samenwerkingsverbanden zijn eind juni door de sectorraden via een brief geïnformeerd over de nieuwe signaleringswaarde.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding