mick-haupt-k9oqvfjrwli-unsplash

Nog geen einde aan lockdown scholen en kinderopvang

Publicatie:
07 januari 2021

Vanwege de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus is er geen ruimte om de basisscholen en kinderopvanginstellingen eerder te openen dan 18 januari 2021. De locaties blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen. Dat heeft het kabinet besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De kans is zelfs groot dat de huidige maatregelen met enkele weken worden verlengd.

De Tweede Kamer had gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang een week eerder fysiek open konden, maar daarvoor is geen ruimte. Het eerder genomen besluit blijft daarom staan: de scholen en kinderopvang blijven fysiek dicht tot en met ten minste 17 januari, behalve voor noodopvang. Scholen geven in de periode na de kerstvakantie afstandsonderwijs. Rond 12 januari vindt een heroverweging plaats van de geldende maatregelen, op basis van de situatie van dat moment.

Naast het te hoge aantal coronabesmettingen is er nog veel onbekend over de zogenoemde Britse variant van het coronavirus en de besmettelijkheid voor kinderen. Het OMT doet daar onderzoek naar en dat betrekt het kabinet bij de besluitvorming rond 12 januari. In elk geval adviseert het OMT nu om kinderen onder de 12 jaar ook te laten testen bij klachten. Daar maakt het kabinet volgende week meer over bekend. Daarnaast verkent het kabinet of aanvullende maatregelen in het onderwijs nodig zijn.

Arts-microbioloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten rekent er niet op dat de lockdown snel voorbij zal zijn. ‘De besmettelijkheid daalt maar heel weinig’, zegt hij in Nieuwsuur. ‘Anders dan in het voorjaar, toen we het aantal besmettingen net zo snel zagen dalen als het eerst was gestegen. We hebben op dit moment geen alternatieven.’

Het RIVM en premier Rutte hebben zich in gelijke bewoordingen uitgelaten. Het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners blijft met ruim 300 onverminderd hoog, terwijl dat getal eerder flink omlaag moet voor een versoepeling van de lockdownmaatregelen. Bonten denkt niet dat vaccineren op korte termijn verlichting kan geven. Van de bevolking moet 30 tot 40 procent gevaccineerd zijn voordat de besmettingscijfers structureel gaan dalen, zegt hij. Het zal nog maanden duren voor het zover is.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding