mars-sector-6-igur1ix0mqm-unsplash

Middelbare scholen in hun schoolgidsen oneerlijk over vrijwillige ouderbijdrage

Publicatie:
14 juli 2022

Middelbare scholen zijn niet altijd eerlijk over de vrijwillige bijdrage die zij ouders laten betalen voor excursies of extra vakken. Daarmee overtreden ze de wet, zo blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie. Sinds augustus 2021 mogen scholen geen ‘verplicht-vrijwillige’ ouderbijdragen meer vragen. Nu blijkt dat scholen hardleers zijn.

De bedoeling van de wetswijziging was om de kansengelijkheid van kinderen te verbeteren. Maar uit een representatieve steekproef van de onderwijsinspectie (bij 160 middelbare scholen) blijkt dat een groot deel van de schoolbesturen de indruk blijft wekken dat ouderbijdragen verplicht zijn. Het volledige rapport komt later dit jaar, maar de inspectie vindt de resultaten zo zorgelijk dat alle middelbare scholen inmiddels een waarschuwingsbrief over de ouderbijdragen hebben ontvangen.

Want in bijna alle schoolgidsen blijft onduidelijk dat de kosten vrijwillig zijn, ziet de inspectie. Als een leerling een extra vak, examentraining of huiswerkbegeleiding wil volgen, wordt dat in de schoolgids niet onder het kopje vrijwillige ouderbijdrage geplaatst, maar ergens verderop. Hiervoor worden dan vaak aparte facturen verstuurd, waardoor ouders denken dat het om verplichte kosten gaat.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding