brooke-cagle-tlg2hcpitze-unsplash

Klaar of echt helemaal klaar met opleiding. En dan?

Publicatie:
12 november 2020

Jongeren die zonder startkwalificatie het mbo verlieten, hebben tien jaar later minder vaak betaald werk. Als zij wel werk hebben, is dit vaker in een flexibel dienstverband. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2008 verlieten ruim 87.000 jongeren onder de 23 jaar het mbo. Bijna vier op de tien hadden geen startkwalificatie. Dat is een diploma van mbo niveau 2 of hoger, of een havo- of vwo-diploma. Tien jaar later had 70 procent van deze mensen zonder startkwalificatie een baan.

Van de oud-studenten die in 2008 wél met een startkwalificatie van het mbo waren gegaan, had 91 procent in 2018 betaald werk. Ook was dat werk vaker in vast dienstverband (56 procent) dan bij mensen zonder startkwalificatie (40 procent). Mannen verlieten het mbo vaker zonder startkwalificatie dan vrouwen. Ook keerden vrouwen binnen tien jaar iets vaker (45 procent) terug in onderwijs dan mannen (42 procent). Daarbij behaalden ze ook vaker (30 procent) dan mannen (23 procent) alsnog een startkwalificatie, aldus het CBS.

Het CBS onderzocht ook het werkterrein van gepromoveerden in Nederland. Eind 2018 werkte 66 procent van de werkzame gepromoveerden in Nederland niet in de academische wereld. De grootste bedrijfstak voor gepromoveerden buiten de academische wereld is het openbaar bestuur. Verder werkt een relatief groot deel van hen in het niet-universitair hoger onderwijs, bij algemene ziekenhuizen of in een praktijk van medisch specialisten en medische dagbehandelcentra (exclusief tandheelkunde of psychiatrie).

De cijfers uit het Gepromoveerdenonderzoek 2019 van het CBS gelden voor mannen iets vaker (68 procent) dan voor vrouwen (62 procent), en zijn ongeacht de leeftijd. Het aandeel gepromoveerden dat na hun promotie aan de slag is buiten de academische wereld loopt flink uiteen tussen promotierichtingen. Personen met een doctorstitel in een technische richting werken het meest buiten de academische wereld. Dit geldt voor bijna 8 op de 10 van hen.

Ook gepromoveerden in de landbouw, diergeneeskunde en -verzorging en wiskunde of natuurwetenschappen hebben vaak geen academische baan. Personen die promoveerden in een richting als onderwijskunde of pedagogiek sluiten de rij. Van hen werkt iets meer dan de helft buiten de academische wereld.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding