element5-digital-t9cxbzluvic-unsplash

Grote zorgen onder onderwijspersoneel over coronabesmetting

Publicatie:
03 september 2020

Bijna 90 procent van de medewerkers in het voortgezet onderwijs maakt zich zorgen om besmet te raken met het coronavirus, of iemand anders op school te besmetten. In juni was nog maar de helft bezorgd, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

In een enquête zegt driekwart van de leraren en ondersteuners (74 procent) dat het niet lukt om 1,5 meter bij leerlingen vandaan te blijven. Een kwart zegt dat het redelijk gaat en slechts 1 procent vindt dat het goed lukt. In het voortgezet speciaal onderwijs is afstand houden nog lastiger: bij 81 procent lukt dat niet, 19 procent zegt: redelijk.

De grootste zorgen leven onder leraren en andere medewerkers die zelf in een risicogroep vallen, of die samenleven met iemand uit de risicogroep. Wat verder opvalt:

  • Bij 17 procent van de respondenten zijn op dit moment corona-gevallen bekend op school.
  • 41 procent zegt dat leerlingen zich niet aan de hygiënemaatregelen houden.
  • Er is voldoende desinfecterende handgel (volgens 89 procent), maar of de school extra wordt schoongemaakt, weet het personeel vaak niet (45 procent).
  • De meeste scholen hebben aanvullende maatregelen genomen (67 procent van de respondenten zegt dat), vooral in de vorm van spatschermen, mondkapjes en gezichtsschermen.
  • 6 procent spreekt van een mondkapjesplicht voor leerlingen. Wat vaker voorkomt zijn verplichte mondkapjes tijdens les-wisselingen, of wanneer de leraar daarom vraagt.
  • Slechts 40 procent zegt dat de ramen in alle leslokalen open kunnen.
  • Ventilatie blijft een bron van zorg. Tachtig procent is geïnformeerd over het ventilatiesysteem. Van hen geeft 69 procent aan dat het schoolgebouw volgens het bestuur voldoet aan de eisen.

Ook bij de schoolleiders zijn er zorgen over ventilatie en luchtkwaliteit: 15 procent van de scholen maakt zich ‘zorgen’, 44 procent maakt zich ‘enigszins zorgen’. Wel heeft bijna 60 procent van de scholen de ventilatie conform het Bouwbesluit op orde, 32 procent is momenteel bezig met een inventarisatie en 11 procent krijgt het niet op orde. Zo blijkt uit een enquête van de Algemene Vereniging van Schoolleiders.

AVS-voorzitter Petra van Haren: ‘Gemeenten en besturen zijn verantwoordelijk voor de gebouwen, maar schoolleiders zijn operationeel bezig met de inrichting op hun school. Zorgen zijn er op dat vlak in veelal verouderde gebouwen waar bijvoorbeeld geventileerd moet worden door open ramen. Dat is nu nog wel te doen, maar hoe ga je dat doen als de temperatuur straks daalt? En wie draait er op voor extra kosten, zoals aanpassing of extra stoken? Op veel scholen is hier geen budget voor en wordt dan hulp gevraagd van de gemeente of het schoolbestuur.’

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding