sebastian-herrmann-o2o1hzda7ie-unsplash-1

Belastingdienst en Toeslagen krijgen eigen inspectie

Publicatie:
12 november 2020

Volgens externe experts van het kabinet is op de Belastingdienst en de dienst Toeslagen zwaar toezicht nodig, het liefst in de vorm van een inspectie. De verantwoordelijke staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen gaan mee in dit advies en willen dat de inspectie eind volgend jaar is opgericht en van start gaat.

In het onderzoeksrapport ‘Toezicht als tegenkracht’ schrijven de onderzoekers dat de domeinen belastingen, toeslagen en douane een toezichthouder verdienen, die structurele en incidentele problemen in de kwaliteit van de dienstverlening kan signaleren, onderzoeken en agenderen. Zij adviseren om tot stevig extern toezicht te komen, met een eigen inspectie.

Staassecretaris Van Huffelen: ‘Met het besluit om te komen tot een oprichting van een eigen inspectie zetten we een belangrijke stap in het borgen van de kwaliteit van onze dienstverlening en het herwinnen van vertrouwen van burgers en medewerkers.’ De nieuwe inspectie valt formeel onder het ministerie van Financiën, maar handelt vanuit burgerperspectief en is onafhankelijk. De inspectie maakt eigen keuzes voor onderzoek, is onafhankelijk in het oordeel en de openbaarheid en legt publieke verantwoording af, schrijven de staatsecretarissen.

Terug naar de lijst

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding